Domácí pekárna Sana SmartBreadMaker - amasaké

Amasaké

Nejen makrobiotici, ale kdokoli z vás si může pochutnat na velmi lahodném sladkém pokrmu amasaké. Rafinovaný cukr ani sladidlo v něm však nenajdete, a proto je tak zdravé! Svou sladkou chuť získává prostřednictvím přirozeného procesu fermentace, při kterém dochází ke štěpení složitých cukrů. Po ochutnání neuvěříte, že do něj nikdo nenasypal cukr, ale opravdu je to tak.

Základní surovinou je obilovina, nejčastěji rýže, ale můžete použít i jáhly, oves, pohanku, kroupy, nebo jejich kombinaci.

Rozemletá nebo rozmixovaná naklíčená pšenice vmíchaná do rýže pak poslouží jako startér fermentace, díky kterému kašička příjemně zesládne. Celiaci a alergici na lepek mohou místo pšenice použít rýži KOJI, jejíž cena je bohužel o dost vyšší (500 g za cca 450 Kč), ale s jedním balením si uděláte amasaké desetkrát.

Domácí amasaké - domácí pekárna Sana

Obecné výhody

  • zdravý dezert bez přídavku jakýchkoli sladidel, dochucovadel, konzervačních látek
  • lehká stravitelnost
  • nezatěžuje slinivku břišní – ač je amasaké hodně sladké, při jeho konzumaci zůstává hladina krevního cukru stabilní
  • vhodné i pro miminka
  • široké možnosti využití: nejen jako samostatný dezert, ale také jako přísada do moučníků, kaší (ovesných, krupičných atd.), pudinků, koktejlů, koláčů, buchet nebo do nákypů

Výhody domácí přípravy

  • cena
  • čerstvost
  • možnost libovolně experimentovat s různými kombinacemi obilovin

Domácí amasaké z domácí pekárny Sana

Jak si připravit domácí amasaké v pekárně Sana?


Suroviny:
250 g jakékoli rýže (případně jáhly, oves, pohanka, kroupy nebo kombinace)
2 lžíce naklíčených pšeničných zrn nebo 50 g rýže KOJI

Postup: Uvařte rýži, vložte jí přímo do nádoby pekárny Sana SmartBreadMaker a nechte jí vychladnout na takovou teplotu, abyste v ní udrželi prst (50-60 ˚C). V této chvíli přidejte 2 lžíce usušených naklíčených zrn, která jste těsně předtím rozemleli nebo rozmixovali na prášek. V případě použití rýže KOJI vysypte 50 g přímo ze sáčku (nevaří se, ani nemele). Zapněte míchání na 2-3 minuty, aby se rýže se startérem pořádně promísila a poté nastavte teplotu 40-50 ˚C. Proces sládnutí trvá asi 6 hodin. Občas promíchejte a ochutnávejte. Jakmile se zdá rýže dostatečně sladká, buď hned snězte, nebo zahřejte na minimálně 90 ˚C a za současného míchání hnětači nechejte 15 minut prohřívat, případně vařit. Tím ukončíte proces fermentace, který by v opačném případě pokračoval do alkoholového kvašení, amasaké by zkyslo a způsobilo zažívací potíže.

Naklíčená pšenice pro přípravu domácího amasakéKde vzít naklíčenou pšenici a rýži KOJI? Obojí se dá koupit na internetu, případně v některých obchodech se zdravou výživou. Pšenici si ale snadno naklíčíte sami. Zrna pšenice ozimé, která taktéž pořídíte na internetu (např. v našem e-shopu) nebo ve zdravé výživě, na noc namočte do vody. Ráno nasypte zrna do sklenice, zakryjte lehkou utěrkou a uložte na temné místo. 2-3x denně zrna proplachujte vodou, kterou nechejte vždy pečlivě odtéct, aby nedošlo k plesnivění. Naklíčená zrna můžete začít sušit, jakmile mají klíčky 2-3 mm; nenechte je přerůst přes 1 cm. Rozložte je například na pekáč a nechte schnout jen zvolna, nedávejte do trouby ani do sušičky. Dokonale usušenou pšenici dejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici.

Tipy a zajímavosti

  • Amasaké konzumované nalačno léčí slinivku.
  • Enzymy obsažené v amasaké podporují trávení a vstřebávání živin.
  • Amasaké můžete umixovat a získat tak krém, který můžete sníst jen tak samotný, nebo ho používat při přípravě jiného jídla místo cukru.
  • Natřete si amasaké na domácí pečivo.
  • Přidejte k amasaké ovoce, ořechy, vanilku, kokos, skořici, nebo přimíchejte 5 lžic do pudinku.
  • Pokud povaříte amasaké s agarem nebo pudinkem, získáte krém, který můžete použít na zdobení dortů.
  • Nechcete sníst všechno amasaké hned? Vezměte zavařovací sklenice a naplňte je ještě horkým amasaké až po okraj. Našroubujte víčka a sklenice otočte dnem vzhůru. Sladká rýžová pochoutka se tímto steriluje a vydrží déle. Až sklenice vychladnou, můžete je uložit do lednice.