Čím dál více lidí se uchyluje k domácímu pečení chleba. Důvody jsou různé, především nám jde o to, že můžeme ovlivnit výběr použitých surovin a také o lepší chuť (i nepovedený chléb je často chutnější než ten kupovaný). Ve vlastnoručně upečeném chlebu tak nebude žádná chemie, ani rozemletý starý chléb, který se neprodal. V obchodech navíc nebývá běžně k dostání pravý kváskový chléb, možná až na nějaké malé regionální pekárny. Nezbývá tedy, než si ho upéct sám. Tento chléb vyniká svou chutí, vůní i příznivým působením na zdraví.
Chléb je základní a univerzální potravinou. Tvoří hlavní část snídaně většiny z nás, dáváme ho dětem ke svačině, nebo ho jíme jako přílohu k masu. Bílé pečivo kynuté droždím prakticky žádné výhody nemá (čtěte 10 důležitých informací o chlebu, které musíte vědět), snad kromě toho, že se spoustě lidí zdá chutnější než celozrnné. Pokud si kupujete celozrnný chléb, mezi výhody jistě patří vysoká výživová hodnota, stravitelnost a vyšší obsah vlákniny, díky které se budete cítit déle nasyceni a která čistí trávicí ústrojí. Pravdou ale je, že pokud je tento celozrnný chléb kynutý droždím, při jeho trávení se do těla neuvolňují cenné látky v něm obsažené a pšeničný lepek zůstává nerozložený, tedy poškozuje střevo. Nejvýhodnější pro vaše zdraví je tedy pravý kváskový chléb, ať už z jakékoli mouky, i když samozřejmě nejlepší je celozrnná.
Sana SmartBreadMaker je v současnosti jedinou pekárnou na evropském trhu, která se specializuje na přípravu kvásku a pečení celozrnného kváskového chleba.
Založení kvásku sice zabere 5 dní, ale každý den mu věnujete maximálně 5 minut. Příprava je tedy jednoduchá a nenáročná na váš volný čas, je potřeba pouze trpělivost. Množení darovaného kvásku je samozřejmě rychlejší – vyroste během jednoho dne (ke každé objednávce pekárny Sana přikládáme startovací kvásek, ale také si o něj můžete napsat na info__at__sanaproducts.cz, nebo můžete využít kváskovou mapu).
Připravte si větší sklenici (0,7 l) a jakoukoli mouku, nejlépe žitnou (celozrnnou nebo chlebovou). V případě, že máte bezlepkovou dietu, použijte kukuřičnou, pohankovou, případně jáhlovou mouku. Postup zavedení kvásku je stejný.
Založení kvásku
1.den: Do sklenice dejte 60 g mouky a přimíchejte 75 ml vlažné vody. Přikryjte utěrkou nebo volně položeným suchým víčkem a nechte při pokojové teplotě stát do druhého dne. Lepší variantou je vložit sklenici s kváskem do pekárny a nastavit kvašení na 24 hodin při teplotě
26-28 ˚C.
2.den: Zamíchejte, přidejte 30 g mouky a 75 ml vlažné vody. Opět zamíchejte. Vznikne řidší těstíčko.
3. a 4.den: Zamíchejte, přidejte 30 g mouky a 35 ml vody. Před zakrytím znovu pořádně zamíchejte.
5.den: Kvásek je hotový, můžete péct chléb.
Poznámky k zavedení kvásku: Změny ve sklenici zpozorujete až druhý den – objeví se bublinky a jemně nakyslé aroma podobné vůni šampaňského (pokud je cítit po octu, nebo acetonu, tento kvásek vyhoďte a začněte znovu). Teprve třetí den začne nabírat na objemu. Nelekejte se, až začne kvásek klesat, jde o přirozený průběh.
Množení a udržování kvásku
Pokud využijete náš recept níže, nespotřebujete všechen kvásek. Přidejte do tohoto zbytku dalších 30 g mouky a 35 ml vody a přikrmujte stejným množstvím každý následující den. Pokračujte tak dlouho, dokud nebudete mít dostatečně vzešlý kvásek pro další chléb. Pokud chcete péct dříve, přidejte první den 60/100 g mouky a 75/125 ml vlažné vody, druhý den 50/30 g mouky a 60/35 ml vody – záleží také na velikosti chleba. Některé recepty vyžadují i 800 g kvásku, v takových případech můžete klidně přidat 500 g mouky a 625 ml vody v rámci jednoho "krmení". Nechcete-li nic vážit, přidejte zkrátka tolik mouky a vody, aby vzniklo řidší lepivé těstíčko, které je možné pohodlně míchat lžící. Jestliže chcete péct naopak později, zbytek kvásku vydrží až týden v lednici (v případě, že ho potřebujete uložit do lednice na delší dobu, přidejte 2 lžíce žitné mouky). Pak ho vyndejte a počkejte, až bude mít pokojovou teplotu. Přikrmte moukou a vodou, druhý den znovu. Jakmile kvásek vyběhne a pak klesne, můžete péct (nebo přikrmit, nebo vrátit do lednice). Kromě chlazení a mražení je možné zbytky kvásku také usušit. Aktivuje se stejně jako v předchozích případech přidáním mouky a vody.
Suroviny:
120 g kvásku
600 g celozrnné pšeničné mouky
400 g vody
6 g soli
2 lžičky kmínu
3 lžíce oleje (olivový, slunečnicový, sezamový, lněný…)
Postup:
1. Do nádoby pekárny Sana nasaďte hnětače, nalijte vodu, poté nasypte mouku, do mouky dejte kvásek, olej, kmín a sůl.
2. Nádobu usaďte do pekárny.
3. Podle návodu nastavte programy hnětení, kynutí a pečení (varianta s úspornými pokličkami nebo bez).
4. Pro začátek nechte pekárnu otevřenou a odstartujte navolený program. Hnětače začnou zpracovávat těsto a na stěnách nádoby pravděpodobně bude zůstávat mouka – tu stírejte pomocí dřevěné špachtle do těsta.
5. Po dokončení hnětení vyndejte hnětače a mokrou rukou těsto uhlaďte. Pekárnu zavřete a program bude pokračovat.
6. Až zvukový signál ohlásí ukončení pečení, pomocí jehlového teploměru zjistěte teplotu uvnitř bochníku. Pokud dosáhne 95 ˚C, je chléb hotový.
7. Vyjměte nádobu i s chlebem z pekárny a nechte asi půl hodiny chladnout. Teprve potom chléb vyklopte.