Recepty od nás pro vás

Vyzkoušeli jsme a doporučujeme!
bezlepkový chléb

Bezlepkový chléb

1. (U nerezové nádoby) Do nádoby nalijte olej a s nádobou krouživě hýbejte tak, aby se rovnoměrně rozprostřel po dně i stěnách nádoby.
2. Přidejte vlažnou vodu.
3. Přidejte zbytek surovin.
4. Spusťte program a po ukončení hnětení (3 minuty) vyndejte hnětače.
5. Urovnejte vršek chleba navlhčeným hřbetem ruky.

Nastavení pekárny:
PREHEAT – off
KNEAD 1 – 0:06
KNEAD 1 – P=3
(po uhnětení vyndejte hnětače)
RISE 1 – 1:00
RISE 1 – 37 °C
KNEAD 2 – off
RISE 2 – off
BAKE 1 – 1:30
BAKE 1 – 140 °C
BAKE 2 – 0:40
BAKE 2 – 180 °C
BAKE 3 - off

Co budeme potřebovat?

  • 500 g bezlepkové směsi na chléb
  • 300 ml vody
  • 8 g olivového oleje
  • 10 g sušeného droždí (v originálu 3g pivní kvasinky)
  • 7 g soli

Jogurt - videorecept

Na sporáku ohřejte mléko na 45 ˚C. Jestliže nemáte teploměr, správnou teplotu odhadnete přiložením ruky na hrnec - pokud jí na něm udržíte, teplota je tak akorát. Poté v teplém mléce dobře rozmíchejte 3-4 lžíce jogurtu a směs rozlijte do sklenic vymytých horkou vodou (nebo sterilizovaných vařením ve vodě po dobu nejméně 5 minut). Sklenice zavíčkujte a uložte je přímo na dno pekárny (pečicí nádobu dopředu vyndejte). Zavřete víko pekárny a zvolte program č. 6 nebo 7. Nastavte dobu fermentace na 8 hodin, teplotu 42 ˚C a vypněte hnětení (OFF). Stiskněte START a můžete se jít věnovat jiným věcem. Jogurt zkontrolujte po 3 hodinách. Má jogurtovou konzistenci nebo je ještě příliš řídký? Můžete si i přičichnout nebo ochutnat a pokud směs nemá jemně nakyslou vůni a chuť, ale stále spíše mléčnou, vraťte do pekárny a pokračujte ve fermentaci. Zkontrolujte znovu po několika hodinách. Jakmile bude mít jogurt požadovanou hustotu i chuť, vyndejte sklenice z pekárny a nechte trochu zchladnout. Poté je dejte na 12 hodin do lednice. Proces kysání se chladem postupně zastaví a jogurt ještě více zhoustne. Teprve po 12 hodinách chlazení můžete jogurt konzumovat.
Tip: Podívejte se také na recept na jednoduchý a velmi oblíbený dezert parfait, který najdete na konci tohoto videa.

Co budeme potřebovat?

  • 1 l plnotučného pasterizovaného mléka (ideálně s označením "čerstvé")
  • 3-4 lžíce jogurtu s obsahem Bifidobacterium a Lactobacillus Acidophilus

Pečený čaj - videorecept

Vložte všechny suroviny do nádoby s usazenými hnětači, zavřete pekárnu a zvolte program č.5. Při přípravě pečeného čaje potřebujete jen dvě fáze ze tří. V první fázi nastavte 15 minut, teplotu 180 °C a vypněte míchání. Ve druhé fázi 40 minut, 180 °C a míchání č.1. Třetí fázi deaktivujte (nastavením OFF). Po ukončení programu naplňte čajem zavařovací sklenice, našroubujte víčka a otočte dnem vzhůru na min. 5 minut. Víčko se zatáhne a pečený čaj můžete v chladu a temnu skladovat i déle než rok.

Použití pečeného čaje: Dejte několik lžiček pečeného čaje do hrnku (podle chuti) a zalijte vroucí vodou.
Upozornění: Při přípravě čaje v pekárně NEPOUŽÍVEJTE úsporné skleněné pokličky. Teplota uvnitř by příliš stoupla a pečený čaj by vypěnil přes okraje nádoby.

Co budeme potřebovat?

  • 1 kg ovoce (může být mražené)
  • 500 g cukru - nejlépe tmavého
  • 1 citron
  • 5 ks hřebíčku
  • čerstvá skořice
  • 1 polévková lžice rumu
chleba,kvásek-žito-mm

Celožitný kváskový chléb

Do nádoby dáme kvásek, přidáme vodu a dřevěnou špachtlí trochu rozmícháme. Přidáme mouku a ostatní ingredience. Žitná mouka je „mazlavá“, špatně se míchá, proto při míchání v pekárničce pomáháme hnětačům špachtličkou. Máme-li čas, necháme těsto cca 2 - 2,5 hodiny kynout cca na 27 - 30 °C. Po první fázi kynutí nastavíme na cca 3 minuty druhé míchání, po kterém teprve vyndáme hnětače. Těsto se více provzdušní a snáze kyne. Druhou fázi kynutí nastavíme na 3 - 4 hodiny a pak následuje pečení. Pokud však nevyužijeme druhé míchání, necháme kynout v jednom kuse asi 6 hodin při 27 - 30 °C. Příští pečení doladíme podle výsledků (teploty, časy nebo množství kvásku). Pečení je pro všechny způsoby přípravy stejné. Nejprve pečeme cca 15 minut na 160°C a další 1,5 hodiny na 130 - 140 °C.

Co budeme potřebovat?

  • 600 g žitné mouky
  • 200 - 250 g pšen. nebo žitného kvásku
  • 400 g vody
  • 5 - 8 g mořské soli
  • 10 g chlebového koření
  • do 20 g olivového oleje
  • cca 100 g různých semínek
brusinkový chléb

Brusinkový chléb

Těsto si připravte mimo pekárnu. V jedné misce smíchejte tekuté suroviny (vejce, pomerančová šťáva, olej), ve druhé smíchejte suché včetně brusinek a ořechů. Do suchých surovin pak nalijte směs tekutých a vytvořte těsto. Bude hodně lepkavé, proto použijte vařečku. Pečicí nádobu vymažte máslem nebo olejem a těsto do ní přemístěte. Přiklopte skleněnými pokličkami.

Nastavení pekárny:
Program 4
BAKE 1 – 0:45
BAKE 1 – 170 °C
Ostatní deaktivujte (OFF).

Co budeme potřebovat?

  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 hrnek brusinek (čerstvých nebo sušených)
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • lžíce pomerančové kůry
  • 3/4 hrnku pomerančové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 a půl lžíce prášku do pečiva
  • 3/4 lžíce jedlé sody
  • 3/4 lžíce soli
Celkem 9 záznamů
<<Předchozí12Další>>