Recepty od nás pro vás

Aneb o všechno se dá v naší pekárničce jednoduše vytvořit

Jogurt - videorecept

Na sporáku ohřejte mléko na 45 ˚C. Jestliže nemáte teploměr, správnou teplotu odhadnete přiložením ruky na hrnec - pokud jí na něm udržíte, teplota je tak akorát. Poté v teplém mléce dobře rozmíchejte 3-4 lžíce jogurtu a směs rozlijte do sklenic vymytých horkou vodou (nebo sterilizovaných vařením ve vodě po dobu nejméně 5 minut). Sklenice zavíčkujte a uložte je přímo na dno pekárny (pečicí nádobu dopředu vyndejte). Zavřete víko pekárny a zvolte program č. 6 nebo 7. Nastavte dobu fermentace na 8 hodin, teplotu 42 ˚C a vypněte hnětení (OFF). Stiskněte START a můžete se jít věnovat jiným věcem. Jogurt zkontrolujte po 3 hodinách. Má jogurtovou konzistenci nebo je ještě příliš řídký? Můžete si i přičichnout nebo ochutnat a pokud směs nemá jemně nakyslou vůni a chuť, ale stále spíše mléčnou, vraťte do pekárny a pokračujte ve fermentaci. Zkontrolujte znovu po několika hodinách. Jakmile bude mít jogurt požadovanou hustotu i chuť, vyndejte sklenice z pekárny a nechte trochu zchladnout. Poté je dejte na 12 hodin do lednice. Proces kysání se chladem postupně zastaví a jogurt ještě více zhoustne. Teprve po 12 hodinách chlazení můžete jogurt konzumovat.
Tip: Podívejte se také na recept na jednoduchý a velmi oblíbený dezert parfait, který najdete na konci tohoto videa.

Co budeme potřebovat?

  • 1 l plnotučného pasterizovaného mléka (ideálně s označením "čerstvé")
  • 3-4 lžíce jogurtu s obsahem Bifidobacterium a Lactobacillus Acidophilus

Pečený čaj - videorecept

Vložte všechny suroviny do nádoby s usazenými hnětači, zavřete pekárnu a zvolte program č.5. Při přípravě pečeného čaje potřebujete jen dvě fáze ze tří. V první fázi nastavte 15 minut, teplotu 180 °C a vypněte míchání. Ve druhé fázi 40 minut, 180 °C a míchání č.1. Třetí fázi deaktivujte (nastavením OFF). Po ukončení programu naplňte čajem zavařovací sklenice, našroubujte víčka a otočte dnem vzhůru na min. 5 minut. Víčko se zatáhne a pečený čaj můžete v chladu a temnu skladovat i déle než rok.

Použití pečeného čaje: Dejte několik lžiček pečeného čaje do hrnku (podle chuti) a zalijte vroucí vodou.
Upozornění: Při přípravě čaje v pekárně NEPOUŽÍVEJTE úsporné skleněné pokličky. Teplota uvnitř by příliš stoupla a pečený čaj by vypěnil přes okraje nádoby.

Co budeme potřebovat?

  • 1 kg ovoce (může být mražené)
  • 500 g cukru - nejlépe tmavého
  • 1 citron
  • 5 ks hřebíčku
  • čerstvá skořice
  • 1 polévková lžice rumu
chleba,kvásek-žito-mm

Celožitný kváskový chléb

Do nádoby dáme kvásek, přidáme vodu a dřevěnou špachtlí trochu rozmícháme. Přidáme mouku a ostatní ingredience. Žitná mouka je „mazlavá“, špatně se míchá, proto při míchání v pekárničce pomáháme hnětačům špachtličkou. Máme-li čas, necháme těsto cca 2 - 2,5 hodiny kynout cca na 27 - 30 °C. Po první fázi kynutí nastavíme na cca 3 minuty druhé míchání, po kterém teprve vyndáme hnětače. Těsto se více provzdušní a snáze kyne. Druhou fázi kynutí nastavíme na 3 - 4 hodiny a pak následuje pečení. Pokud však nevyužijeme druhé míchání, necháme kynout v jednom kuse asi 6 hodin při 27 - 30 °C. Příští pečení doladíme podle výsledků (teploty, časy nebo množství kvásku). Pečení je pro všechny způsoby přípravy stejné. Nejprve pečeme cca 15 minut na 160°C a další 1,5 hodiny na 130 - 140 °C.

Co budeme potřebovat?

  • 600 g žitné mouky
  • 200 - 250 g pšen. nebo žitného kvásku
  • 400 g vody
  • 5 - 8 g mořské soli
  • 10 g chlebového koření
  • do 20 g olivového oleje
  • cca 100 g různých semínek
Chleba a obilí

Pšeničný chléb s vařeným obilím

Pšeničný chléb (na obrázku s rýží) je vhodný např. pro děti na svačiny.

Ve vodě rozmícháme kvásek, přisypeme mouku. Přidáme olej, sůl, koření, semínka a řádně prohněteme. Až vše promícháme, přidáme ještě vařené obilí. Na množství příliš nezáleží (např. ¼ až ½ hmotnosti těsta). Znovu těsto řádně promícháme. Těsto děláme pevnější a (pokud zaděláváme v pekárničce) můžeme pomáhat špachtličkou. Po uhnětení uhladíme povrch chleba namočenou rukou. Můžeme ho posypat např. semínky, nebo kmínem. Chléb přikryjeme pokličkami a necháme kynout 4-7 hodin při 27-28 °C. V první fázi pečení nastavíme 15 min/160°C a ve druhé 1,5 hod/130-140 °C (využíváme nízkoteplotního pečení, aby nám chleba netvořil nebezpečné kůrky jako je tomu při obvyklém pečení kolem 200°C!). Chléb je takto hezky upečený a díky pokličkám nemá příliš tvrdou kůrku. Teploty a časy dolaďujte podle výsledků.

Co budeme potřebovat?

  • 600 g pšeničné mouky
  • 200 - 250 g pšen. nebo žitného kvásku
  • 400 g vody
  • 5 - 8 g mořské soli
  • 10 g chlebového koření
  • do 20 g olivového oleje
  • cca 100 g různých semínek
  • 100 - 300 g libovolného vařeného obilí

Kváskový chléb - videorecept

V našich receptech pro zdraví se nezabýváme méně vhodnými, nebo nezdravými produkty či pochybnými kombinacemi. Těmi jsou minerální kypřidla, průmyslové droždí nebo GM kvasinky, kombinace mouky s mlékem a cukrem (mimo svátečního pečení), mnohazrnné chleby apod. Ideální každodenní chléb je jednoduchý - tedy pouze z 1–2 druhů obilovin a vody! I kvásek je vlastně jen nakvašená obilná mouka a voda. Vše ostatní je spíše jen pro chuť a oči :-)

Pro náročné máme připravené také speciální recepty pro mladší či starší strávníky, pro duševně i fyzicky pracující a na své si mohou přijít i sportovci. Jiný chléb dostávají sprinteři, jiný maratonci, kulturisté či návštěvníci fitness center. Stejně tak lze připravit chléb pro různé nemoci.

Co budeme potřebovat?

Pekárničku SANA

Celkem 7 záznamů
<<Předchozí12Další>>