Domácí pekárna Sana Smart Bread Maker se specializuje také na nízkoteplotní, jinými slovy šetrné pečení. Co vám takové pečení přinese? Především zdravý chléb a dokonale šťavnaté maso.
Možná si vzpomenete, jak vaše babička nechávala kachnu v troubě 12 hodin a ta se pak sama rozplývala na jazyku. Nízkoteplotní pečení má ale svůj význam i při přípravě chleba. Pečete-li ho při teplotách vyšších než 200 ˚C, v kůrce se vytvoří nebezpečné karcinogenní látky (aromatické a cyklické uhlovodíky). Pokud si dopřáváme takový chléb pravidelně, působí na nás negativně po fyzické i psychické stránce. Naše orgány doslova vysychají, tím se nedokrvují a v pozdějším věku hrozí bércové vředy, infarkty a jedním z následků je i stoupající agrese. Není divu, že spousta z nás pravidelně potkává nevrlé a mrzuté lidi. Úřednice na poště, prodavačka v supermarketu, postarší soused… Kdybychom měli možnost nahlédnout, co si nakládají na talíř od dětství až dosud, přineslo by nám to částečné vysvětlení toho, proč dnes nejsou příliš v pohodě. I tady platí, že jsme tím, co jíme. Jestliže nakupujete pečivo v supermarketu, přepečené pečivo poznáte podle tlustých, tvrdých a popraskaných kůrek.
Doma si sice můžete upéct chléb za 30-45 minut, ale při nízkoteplotním pečení stačí přidat jen 1 až 1,5 hodiny a kvalitu bochníku i jeho zdraví prospěšnost tím mnohonásobně navýšíte. Dále je vhodné péct chléb minimálně ve dvou fázích. Tím zamezíte spálení kůrky a nedopečení střídy. Vícefázové pečení má vliv i na chuť a vůni. Při pečení v pekárně Sana můžeme nastavit například 140 ˚C pro první dvě hodiny pečení a 170 ˚C pro posledních 20 minut. To ovšem platí v případě, že nebráníte únikům tepla pomocí úsporných skleněných pokliček. S nimi můžete snížit teploty i zkrátit dobu pečení, například takto: prvních 20 minut při 150 ˚C a následujících 75 minut při 140 ˚C. Vždy záleží na hmotnosti bochníku. Chléb je hotový, jakmile teplota uvnitř dosáhne 95 ˚C. To zjistíte pohodlně pomocí jehlového teploměru.
O pomalém pečení masa už jste určitě slyšeli. Nedá se na něm prakticky nic zkazit, a proto se do něj může pustit i ten, kdo zatím nenasbíral v kuchyni moc zkušeností. Mezi výhody tohoto způsobu úpravy patří zesílení chuti, mimořádná šťavnatost, dokonalé propečení doměkka a omezení ztrát hmotnosti masa. Při pečení navíc nemusíte maso podlévat, ani hlídat, protože se určitě nespálí. Pokud pečete v domácí pekárně Sana, ušetříte také za energie, zvláště pokud použijete úsporné skleněné pokličky. Ty se zároveň postarají o ještě větší šťavnatost.
V případě pečení kuřete, kachny nebo králíka v pekárně Sana nastavte dvou až třífázový program - například 2 hodiny při 110 ˚C a další 4 hodiny při 90 ˚C. Ryby vyžadují kratší pečení a nižší teploty: první hodinu při 100 ˚C, druhou hodinu při 90 ˚C a třetí při 80 ˚C. Vždy záleží na druhu masa, na velikosti naporcovaných kusů a na tom, jestli jste přiklopili nádobu pokličkami. Vše postupně doladíte. Jen nedoporučujeme péct déle než 12 hodin, maso se v pekárně rozpadne. Během pečení také určitě neotvírejte víko, a jak už bylo zmíněno, nepodlévejte vodou. Podlévání způsobí zhouževnatění masa.
Tip: Chcete-li docílit křupavější kůže, nebo vypečenějšího povrchu masa, po skončení programu dejte pryč pokličky, zvyšte teplotu na 200 ˚C a pečte dozlatova dalších 10-15 minut. Ještě před tímto prudkým dopečením můžete odebrat ze dna část výpeku, smíchat ho s polévkovou lžící medu a maso jím polít.