domácí pekárna Sana Smart Bread Maker Basic

Teflon nebo nerez

Téměř každý zná kouzelný nepřilnavý teflon, který dokáže ušetřit spousty práce v kuchyni ať už při vaření nebo následném mytí. Ovšem určitě už jste slyšeli o spekulaci, zda je tento materiál zdraví nezávadný. Domácí pekárna chleba - teflon nebo nerez Již na základě chemického názvu polytetrafluorethylen, který obsahuje prvek fluor, se dá pochybovat. Samotný fluor je všeobecně známý jako toxický prvek. Proč by tedy měl být nezávadný v jiné formě? Také samotný proces výroby teflonu se dá označit za nebezpečný, protože se neobejde bez použití toxických látek - i když se sluší podotknout, že chemičky se v poslední době snaží své zastaralé a potenciálně nebezpečné postupy výroby nahrazovat šetrnějšími (od roku 2015 mnohé továrny vypustily používání kyseliny prefluorooktanové, bez níž se dřívější výroba polytetrafluorethylenu, respektive teflonu, neobešla).

Bohužel ani to neznamená, že můžeme být klidní, protože látky vyřazené z procesu výroby musejí být zpravidla nahrazeny jinými, pravděpodobně neméně nebezpečnými. Je rozumnější počítat s tím, že teflon bude problematickým materiálem nejspíše pořád, ať už se metody jeho výroby změní jakkoli.

Automatickou otázkou je, proč teflonové nádobí i přes tyto známé informace údajně nebezpečné není. Výrobci přiznávají, že toxické látky se uvolňují z teflonu při 360 °C a jiné studie uvádějí dokonce hodnotu 260 °C. Této teploty dosáhnete už po čtyřech minutách smažení a teplota se při delším zahřívání samozřejmě dále zvyšuje, a to až na 400 °C. Navíc teflon je oproti nerezu náchylnější k mechanickému poškození a tím vzniká další možnost kontaminace potravin.

Přesto v naší nabídce naleznete variantu pekárny Sana s teflonovou nádobou. Pekárna Sana totiž využívá princip nízkoteplotního pečení, během kterého nejsou výše zmíněné hraniční teploty překročeny a možnost mechanického uvolnění látek je také minimální. Domácí pekárna Sana Smart Bread Maker Basic Nerez použitá při výrobě nádob u verzí Standard a Exclusive je tzv. potravinářská nerez, která se těší nespočetnému využití včetně uplatnění v gastronomii, zdravotnictví a samozřejmě v potravinářském průmyslu. Nerez se všeobecně označuje jako velmi trvanlivý a odolný materiál a navíc je zdravotně nezávadný. Sice postrádá vlastnost nepřilnavosti při vyšších teplotách, ale tento problém je eliminován opět nízkoteplotním pečením, které umožňuje péci i v nerezové nádobě bez rizika připálení nebo přilnutí chlebu k povrchu nádoby.

Necháme na vás, které variantě dáte přednost, pekárna Sana funguje skvěle v obou případech.