Vaše názory

Přidat komentář
Daniel Kikta Dobrý den
Uvažuji o koupi pekárny Sana a mám 2 dotazy. Dá se v pekárně vyrobit i normální sýr z mléka? Dále jsem se chtěl zeptat jestli existuje nějaký server, kam lidi píšou recepty pro tuto pekárnu. Moc děkuji a přeji hezký den
22.11.2015 20:55
Ota Reiss Pekárna Sana umí nastavit režimy téměř všech kvasných procesů. Již vyrábíme přes 20 druhů sýrů tempeh, sýry natto, jogurty, kefíry, slady apod. Postupy mléčných sýrů jsou sice složitější, ale kvasné části výroby lze v Saně provádět také. 2/ Zatím nám není známo, že by nějaký podobný servr existoval. Zřejmě ještě není prodáno velké množství těchto pekáren. 25.11.2015 23:34
Odpovědět
Petr Dobrý den, chtěl bych od Vás poradit, jak upéci bezlepkový chléb, u syna objevili poruchu přijmu lepku.
Oproti "běžnému" chlebu, který se mi celkem dařil jas z kvásku tak z droždí, je bezlepkové pečení celkem na vysoké teploty s kratší dobou kynutí.
Stále se mi to nějak nedaří, Buď je chleba na první pohled dobře vykynutý, ale po upečený se horní kůrka propadne a vnitřek chleba je sražený, nebo chleba nekyne. Téměř vždy je horní kůrka méně dopečená než boky. Používám jak směsi od zavedených výrobců a jejich návody - tzn. většinou sušené droždí, nebo je v návodu jeho nahrazení "klasickým" droždím. Případně si směs připravím z bezlepkové mouky.
Proto Vás žádám o Vaše zkušenosti a případné návody a postupy, tipy jak postupovat - jak dlouho nechat chleba kynout, péci, zda nechat po upečení v pekárně, nebo ihned vyjmout...
Případně žádám diskutující, kdo má zkušenosti s bezlepkovým chlebem o radu.
Pekárnu SANA mám s teflonovým povrchem.
Děkuji Petr.
14.10.2015 07:27
Ota a Petra Reissovi Děkuji za dotaz. Pokud byste chtěl umět péci zdravé bezlepkové chleby hned a dobře, pak bychom Vám doporučili kurz, kde byste viděl celý postup. Protože ale trvá asi 7 hodin, pokusím se Vám alespoň ve zkratce ukázat některé chyby, které dělají nejen bezlepkáři, ale i výrobci směsí.
Nejdříve musíme umět tzv. zavádět přírodní kvásek jen z vody a mouky a pomocí něj vyrobit i bezlepkový kvásek. Pak je třeba se naučit kombinovat mouky nasákavých a nenasákavých obilovin (směs obojích je zdravotně problematická), dále doporučujeme znát jak se určuje pekařská a nepekařská mouka (to je například velmi častý problém špatného kynutí nebo padání těsta) nebo čas správného ukončení pečení. Něco je popsáno i v naší kuchařce z nabídky. Možná bude lepší, pokud zavoláte na 608361678.
14.10.2015 14:10
Odpovědět
Mirka Dobrý den, před několika lety jsme u Vás kupovali pekárnu i s kváskem. Předpokládám, že od té doby jste nepřestali péci chléb, takže i kvásek máte stál týž. Chtěla bych se tedy zeptat, jak dlouho máte tento kvásek, který doputoval až ke mně, respektive, kdy jste ho zakládal. Kolik je mu let. Jinak pekárna je stále funkční a stále v permanenci a „pan Kvásek“ je členem domácnosti a s uctivostí je s ním zacházeno a on se nám za to pěkně odvděčuje. Chlebem krmím celé své okolí a všichni jsou nadšení. Díky za informace a celkově díky a ať se Vám dílo daří. Mirka 3.9.2015 13:55
Ota a Petra Reissovi (Podpora) Kvásek rozděláváme asi jednou za rok úmyslně, nedáme na mýty, že čím starší kvásek, tím lepší - podle našeho názoru je to naopak. Po letech totiž nevíme, jestli je stále čístý - nekontaminovaný kvasnicemi apod. Nový totiž nabývá pomaleji a pomaleji znamená kvalitněji! 3.9.2015 13:58
Odpovědět
Renča Jaké nastavit časy a teploty na marmeládu? 3.7.2015 19:39
Ivona, sanapekarna.cz Dobrý den, vyberte program č.5.
1.fáze: 15 minut, 190 °C, míchání vypnout
2.fáze: 60 minut, 170 °C, míchání č.1
3.fáze: nenastavujete nic
Nepoužívejte skleněné úsporné pokličky, ovoce by přeteklo přes okraje nádoby.
14.7.2015 13:16
Odpovědět
Venca Řada velmi dobrých chlebů – hlavně německých – využívá velmi dlouhé doby kynutí, můj nejoblíbenější dokonce cca 14 – 16 hodin – lze si s tímto poradit, (v návodě je pouze možnost 2 x 5 h). 22.6.2015 10:44
Ota a Petra Reissovi Otázka je, co je dlouhé kynutí. Pokud neuvedete množství a typ kvásku, druh a jemnost mouky, teplotu apod., pak je to relativní. Když přidám např. 5% kvásku nebo 50% kvásku, mohu zkrátit kynutí třeba 10x! A když dám do těsta žito, musím zase kynutí asi zdvojnásobit. Určitě je jednodušší nastavit množství kvásku tak, abych nepřesáhl optimální celkové kynutí 5 hodin. 22.6.2015 10:46
Odpovědět
Celkem 148 záznamů